• Priateľské stretnutie
          • Priateľské stretnutie

          • Dňa 18. apríla 2024 navštívili našu školu pracovníci z NIVAMu. Projekt Spolu s Rómami dosiahneme viac bol oficiálne ukončený a my sme boli poctení touto priateľskou návštevou. Teší nás, že naša škola hostí očarila a zanechala v nich len tie najlepšie dojmy. Prezreli si budovy školy, stretli sa s pánom starostom Ing. Juhásom, ba dokonca ich na karnevale – Šašobále čakalo malé tanečné prekvapenie v spolupráci s komunitným centrom. Svoje spevácke nadanie predviedol aj náš bývalý žiak Slavomír Kaleja, ktorý nedávno pri príležitosti Dňa Rómov vystúpil so zborom Čhavorenge a českou filharmóniu v Prahe v Rudolfíne. Vychutnajte si jeho sólo v priloženom linku.
            Sme hrdí na našu školu aj na nášho úspešného absolventa!

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 20. marca a 21. marca 2024  sa v hvezdárni v Medzeve konalo okresné kolo vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Súťaž je určená pre jednotlivcov, pre všetkých ktorých zaujíma astronómia. Veľmi sa tešíme z úspechov našich žiakov. V kategórii žiaci základných škôl 4. – 6.ročník sa Ján Mikloš zo 6.A umiestnil na 1. mieste a Dominik Mikloš z 5.A na 2.miesteJán Mikloš postupuje do krajského kola. Držíme silno palce!

            Do fotogalérie Čo vieš o hviezdach

        • Získali za poctivé triedenie elektroodpadu nový certifikát
          • Získali za poctivé triedenie elektroodpadu nový certifikát

          • Naša škola v environmentálnej oblasti spolupracuje so spoločnosťou  SEWA, a.s.

            Naším spoločným cieľom, je  v čo najväčšej miere eliminovať negatívne dopady našej činnosti na životné prostredie. K zlepšovaniu environmentálneho správania sa táto spoločnosť zaviazala ešte v roku 2008, kedy vstúpila do schémy EMAS (nástroj pre environmentálne manažérstvo a audit). 
            V škole sa snažíme triediť okrem ostatných zložiek aj elektroodpad, za čo sme obdržali Zelený certifikát a oprávnenie používať toto nové logo v dvoch jazykových vyhotoveniach, v slovenskej a anglickej verzii.

            Zelený certifikát a logo sme teda  získali za odovzdaný elektroodpad a použité batérie v roku 2023.

            Tento dokument je potvrdením, že naša škola pristupuje zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov.

            https://www.sewa.sk/sluzby/bezplatny-zber-elektroodpadu/, aby mohli aj ostatní  využiť služby SEWA na bezplatný odvoz svojho elektroodpadu a použitých batérií.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je jedinou verejnoprospešnou finančnou zbierkou Ligy proti rakovine. V uliciach miest a obcí Slovenska prebieha len jeden deň v roku. Tento rok práve vo štvrtok, 18. apríla 2024, aj v našej škole a obci Vás oslovia dobrovoľníci Ligy proti rakovine, žiaci našej ZŠ v Družstevnej pri Hornáde Vám ponúknu žltý narcis – kvet symbolizujúci samotnú zbierku, ale i morálnu pomoc a spolupatričnosť s tými, ktorí s ochorením bojujú. Vopred ĎAKUJEME !!! 

            Do fotogalérie Deň narcisov

        • Biologická olympiáda kategória E
          • Biologická olympiáda kategória E

          • Dňa 11. apríla 2024 sme na našej škole zorganizovali pre okres Košice okolie biologickú olympiádu v kategórii E.

            13 žiakov  z rôznych škôl prišlo prezentovať svoje schopnosti v odbornosti botaniky, zoológie či geológie. Dvaja žiaci súťažili v projektovej časti a ostatní v teoreticko - praktickej časti. Žiaci museli preukázať vysokú úroveň svojich odborných vedomostí nielen v poznávaní prírodnín a ich identifikácie slovenským aj vedeckým názvom, ale aj v  dokumentovaní terénneho pozorovania,  ktoré zhrnuli a vyhodnotili  vo svojej  zbierke.

            Naša žiačka šiesteho ročníka Karin Petnýová sa umiestnila v odbornosti zoológia na krásnom 2. mieste a postupuje do krajského kola.

            Srdečne jej blahoželáme a držíme palce!

            Do fotogalérie Biologická olympiáda

        • Detská atletika
          • Detská atletika

          • Na Aprílovom detskom viacboji si zmerali sily tri základné školy: Atletická Akadémia ZŠ Družstevná pri Hornáde, ZŠ Sopka Seňa a ZŠ Gemerská.

            Detská atletika je krásny projekt, ktorý spája deti, spája trénerov a hlavne prináša neuveriteľný zážitok či už na tréningoch alebo na súťaži. Nesmierne nás teší najvyššie pódiové umiestnenie naších atlétov, ale aj pokrok, ktorý dosiahli za tých pár mesiacov na atletických tréningoch. Je to skvelý kolektív malých atlétov, v ktorom sa navzájom povzbudzujeme, rešpektujeme a pomáhame si.

            Celkovo sme získali z atletických disciplín: 5x zlatú medailu, 6x striebornú medailu a 7x bronzovú medailu.

            Viacboj družstiev: 1.miesto Atletická Akadémia Družstevná pri Hornáde

                                            2.miesto ZŠ Sopka Seňa

                                            3.miesto ZŠ Gemerská

            Ďakujeme

            Do fotogalérie Detská atletika

        • Beh Hornádskou dolinou KYSAK
          • Beh Hornádskou dolinou KYSAK

          • Dnes sme prežili súťažné popoludnie v Kysaku na 40. ročníku Beh Hornádskou dolinou. Naši žiaci sa prekonali a behali z plných síl. Sme Vám vdační za výborne výsledky a reprezentáciu školy. Bognová Julka 1.A - 1. miesto kat.D2 Vavráková Ivanka 1.A - 3. miesto kat. D2 Horváth Jurko 1.B - 3. miesto kat. CH2 Kurucová Kornelka 4.A - 3. miesto kat. D4 Mačura Peter 9.A - 1. miesto kat.

            CH7 Ďalej nás reprezentovali: Belková Nikolka, Bognová Julka, Hercegová Kristínka, Vavrákova Simonka a Mačura Martin

            Blahoželáme.

            Do fotogalérie Beh Hornádskou dolinou Kysak

        • Informatívne rodičovské združenie
          • Informatívne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dňa 17. apríla 2024 (streda) sa uskutoční Informatívne rodičovské združenie v čase od 16:00 – 17:00 v jednotlivých triedach ZŠ. Pred rodičovským združením sa  uskutoční Rodičovská rada o 15:30 v knižnici základnej školy.

            Tešíme sa na vašu účasť.

        • Krajské kolo OLOV
          • Krajské kolo OLOV

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV). Našu školu reprezentovalo 8 členné družstvo zložené z párov chlapec a dievča zo 6. až 9. ročníka. Amy Petnýová, Filip Fecko, Nikola Ružinská, Michal René, Lívia Hricková, Jakub Capko, Laura HorvátováMarcus Kuruc. Všetci v prvom kole absolvovali prekážkovú dráhu, ktorá overila ich rýchlosť a obratnosť. Nasledovali testy pohybovej výkonnosti v skoku z miesta, člnkovom behu, v ľahu-sede a preskoku cez švihadlo. Na základe spočítaných výsledkov sa v konkurencií 40 škôl z Košického kraja umiestnila na 26. mieste.

            Našim reprezentantom ďakujeme.

            Do fotogalérie Krajské kolo OLOV

        • Exkurzia do mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom
          • Exkurzia do mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom

          • Žiaci VIII.A a VIII.B sa zúčastnili exkurzie zrekonštruovaného  vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom. Žiaci mali zážitkové učenie spojené s čítaním a kreslením ilustrácií k poviedkam od Mgr. A. Medveca, súčasného starostu obce Kostoľany nad Hornádom. Týmto by sme sa chceli starostovi Mgr. A. Medvecovi poďakovať za sprístupnenie vodného mlyna a oboznámenie s jeho históriou.

            Do fotogalérie Exkurzia mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom

        • ŠKD - Letíme
          • ŠKD - Letíme

          • Vedeli by ste vysvetliť rozdiel medzi migrantom a utečencom? Najstarší v družine získali o pojmoch určitú predstavu, keď sme sa do témy zľahka vnorili ich zadefinovaním pri príležitosti Európskeho dňa akcií za práva migrantov. Právo na migráciu majú určite ryby tiahnuce proti prúdu, hoci im v ceste častokrát stoja prekážky. Prekonávali sme ich pomyselne spolu s nimi pri hre na pstruhy a lososy, dozvedeli sa zaujímavosti o rybovodoch, a to všetko na počesť Svetového dňa vody a Medzinárodného dňa akcií proti priehradám a pre rieky, vodu a život. Sťahovaním sa vyznačujú aj niektoré druhy operencov - Medzinárodný deň vtáctva a blížiaci sa Svetový deň letectva a kozmonautiky sme oslávili maximálnou voľnosťou v oblakoch - trom deťom sa naozaj podarilo vzlietnuť - kto neverí, ráči si pozrieť fotodôkaz.

            Do fotogalérie  ŠKD - Letíme 

        • Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov
          • Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov

          • 8. apríl − Medzinárodný deň Rómov je aj tento rok príležitosťou nie len pripomenúť  význam a bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín, ale aj využiť ju na zvýšenie povedomia u majoritnej spoločnosti. Tento deň bol ustanovený na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov na svojom I. kongrese, ktorý sa konal za účasti Rómov zo 14-tich krajín v dňoch 8. − 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne. Účastníci pripomenuli širokej verejnosti, že sú integrálnou súčasťou európskych krajín už stáročia. Deklarovali prihlásenie sa ku krajine svojho pôvodu − k Indii a prijali rómsku vlajku a hymnu. Zároveň požiadali medzinárodné organizácie o rešpektovanie svojho vlastného etnického mena Róm/Rómovia. 

            V Slovenskej republike predstavuje rómska národnostná menšina druhú najpočetnejšiu autochtónnu menšinu. Rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska. Jednou z najnaliehavejších úloh budovania multietnickej a tolerantnej spoločnosti na Slovensku je v tomto zmysle vytvoriť primerané podmienky tak pre sociálnu inklúziu, ako aj pre zachovanie etnickej identity, rozvoj jazyka a kultúrnych hodnôt Rómov a Rómiek žijúcich v Slovenskej republike. Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny sa v tesnej spolupráci so zástupcami rómskej národnostnej menšiny usiluje v rámci svojej pôsobnosti vytvárať čo najvhodnejšie podmienky pre rozvoj kultúry a zachovania identity rómskej národnostnej menšiny na Slovensku.

            Ing. Lenka Košibová a Mgr. Ivan Daňko

            Do fotogalérie  Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov

        • Rozprávková noc... alebo ako sme ne/spali v škole
          • Rozprávková noc... alebo ako sme ne/spali v škole

          • Uplynulý piatok strávili žiaci druhého stupňa inak ako obvykle. Chystali sa sa Rozprávkovú noc a "prespávačku" v škole. V triedach si rozložili spacáky aj karimatky, zjedli samé dobroty a naša rozprávková hra sa mohla začať. Každý tím mal svojho animátora z radu deviatakov, ktorí ich mali počas hry na starosti, dozerali na nich a viedli ich správnym smerom. Deti sa trápili nad knižným bingom, hrali pantomímu, zisťovali, aké sú rozprávkové postavy, počúvali známe rozprávkové melódie a mnoho ďalšieho... Odmenení boli sladkým perníčkom a najšikovnejší tím pod vedením Šimona, získal aj bonusový kupón "Dnes neodpovedám/Dnes nepíšem malú písomku". Najlepšia časť večera však bola ešte len pred nami - diskotéka a NEspanie. Doslova ho zobrali deviataci, ale ani mladší žiaci im neostali v pätách 😁

            Budíček o 4:15 bol bol naozaj nezabudnuteľný, ale my veríme, že ste všetko dospali doma a od pondelka budete už plní síl! Za nespanie a spoluprácu ďakujem aj mojim kolegyniam Bejke Bosákovej, Lenke Košibovej a kolegom Dávidovi Molčanovi a p. zástupcovi Tomášovi Girmonovi. Veríme, že na tieto zážitky budete spomínať ešte dlho, lebo my určite 😁

            Mgr. Andrea Černoková 

            Do fotogalérie Rozprávková noc... alebo ako sme ne/spali v škole

        • 4. kolo - 2 miľový beh sebaprekonávania
          • 4. kolo - 2 miľový beh sebaprekonávania

          • 6. apríla 2024 naši žiaci strávili bežecké ráno v areáli Anička v Košiciach

            Náš šikovný Peter Mačura IX.A v kategórii mužov skončil na perfektnom 2. mieste. V kategórii dievčat do 12 rokov skončila na 3. mieste Kornélia Kurucová IV.A. Hneď za ňou dobehla Simona Vavráková IV.A a Liliana Murínová III.A. Medzi chlapcami to bolo veľmi tesné, Richard Trojčák IV.A obsadil 4. miesto, Marin Mačura IV.A 5. miesto a 7. miesto sa ušlo Jurkovi Horváthovi I.B. Srdečne gratulujeme. 

            Do fotogalérie 4. kolo - 2 miľový beh sebaprekonávania 

        • ŠKD - Marec Mesiac knihy
          • ŠKD - Marec Mesiac knihy

          • Marec - Mesiac knihy sa niesol aj v ŠKD v tejto nálade. Vyrábali sme záložky, čítali sme si obľúbené knihy, mali sme zaujímavé besedy so spisovateľom a mladou ilustrátorkou detských kníh Dominikou Nigutovou. Nakoniec sme si svoju vlastnú knihu aj vyrobili - a vôbec to nie je také ľahké ako si "skočiť" kúpiť knihu do kníhkupectva.

            Do fotogalérie ŠKD - Marec Mesiac knihy 

        • ŠKD - NeBoj
          • ŠKD - NeBoj

          • Medzinárodným dňom bez násilia sme sa prebojovali úspešne, nech je takým každý jeden deň, no otázka nebezpečenstva z násilných pozostatkov minulosti stále rezonuje v niektorých kútoch sveta aj dnes. Preto sme si na Medzinárodný deň proti nášľapným mínam priblížili túto problematiku tematickými hrami a dokumentárnymi zostrihmi. Mnohých žiakov prekvapilo, že ľudské životy zdarne zachraňuje práve potkan.

            Do fotogalérie ŠKD - NeBoj 

        • ŠKD - Hasiči a Vianoce
          • ŠKD - Hasiči a Vianoce

          • Ďakovný list od poroty výtvarnej súťaže z dielne Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR nám pripomenul nedávne zapojenie sa našich štvrtáckych družinárov do výroby umeleckého diela. Na tému Hasiči a Vianoce kolektívne vytvorili prácu kombinovanou technikou vo formáte A3. Ruku k dielu priložil každý prítomný v ŠKD3, vymýšľalo sa, strihalo a lepilo, maľovalo, kreslilo i fúkalo - a výsledok môžete posúdiť aj vy sami.

            Do fotogalérie Hasiči a Vianoce 

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie